Cand Barack Obama a vizitat de curand China pentru a se intalni cu omologul sau, Hu Jintao, imaginea a fost de un simbolism rafinat.
Pe de-o parte avem liderul celei mai mari economii, dar care a fost cea mai afectata de criza economica, iar de cealalta parte liderul economiei care cunoaste cea mai mare dezvoltare. Dar se putea intrezari si un viitor sumbru pentru China in aceasta imagine.
Si asta pentru ca orice perioada infloritoare se sfarseste printr-un dezastru si intrebarea care incolteste acum in gandurile tuturor este cat va mai dura pana ce China va ajunge si ea in fata unei crize economice devastatoare?
In urma crizei, Statele Unite si Europa trebuie sa repare gaurile din sistemele financiare si fiscale si sa restabileasca increderea populatiei in institutiile si serviciile financiare, scrie Times Online.
Criza a marcat, totodata, sfarsitul a 25 de ani de crestere economica bazata pe creditare si supraconsum. Va dura mult pana cand un nou model de crestere economica, bazat pe sporirea locurilor de munca, inovatie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sa isi gaseasca locul in lume.
Proportiile si importanta unei astfel de schimbari nu trebuie sa fie subestimate, insa, daca exista o natiune care poate face tranzitia cu succes, atunci SUA este aceea.
China a reusit performata sa-si revina rapid din criza si sa iasa din aceasa poveste si mai puternica. Insa exista pericole cum ar fi creditarea excesiva si China ar face o mare greseala sa stea sa astepte ca exporturile catre lumea intreaga sa revina la ce a fost inainte de criza, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat intre timp.
Schimbari structurale sunt vitale si pentru guvernul de la Hong Kong pentru ca China este inca o tara saraca, venitul pe cap de locuitor fiind mai mic decat cel al Tunisiei si Iordania.
@N_