Bugetele multianuale, o dorinta veche a mediului privat, urmeaza sa fie implementate in sfarsit sub Legea responsabilitatii fiscale, trimisa spre aprobare in Parlament saptamana trecuta, aceasta lege fiind una dintre conditiile impuse Romaniei de Fondul Monetar International (FMI).
"Fara discutie, era un pas necesar, pentru rigoare si disciplina pe linie bugetara si pentru predictabilitate in randul oamenilor de afaceri. Am avut insa un soc. Exista si politicieni care merg pana la a spune ca bugetele multianuale sunt neconstitutionale, spre stupoarea oamenilor de afaceri. Cred ca ar trebui sa explice public de ce sunt neconstitutionale", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In Constitutie se precizeaza: "Guvernul elaboreaza anual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobarii Parlamentului". Pogonaru spune ca inca ne putem astepta la surprize din cauza cuvantului "anual".
Legea responsabilitatii fiscale anuleaza "pomenile electorale", adica majorarea salariilor in perioada celor sase luni de dinaintea alegerilor. Mai mult, cheltuielile bugetare nu vor mai fi aprobate asa usor, potrivit declaratiilor premierului interimar Emil Boc. "Orice competitor electoral in campania prezidentiala sau primari in campania locala, orice propunere financiara pe care o fac trebuie sa aiba fundament pe trei ani cu privire la resursele bugetare, sa spuna de unde iau bani. Sa ceara opinia Consiliului Fiscal si a Ministerului Finantelor, care sa spuna public punctul de vedere la propunerile pe care politicienii le fac", a spus Boc in cadrul unei emisiuni televizate.
Legea responsabilitatii fiscale interzice modificarea tintelor de deficit, chiar si in cazul schimbarii Guvernului, si majorarea cheltuielilor la rectificarile bugetare, cu exceptia celor pe