Anca Vlad, proprietara distribuitorului de medicamente Fildas si a retelei de farmacii Catena, a creat firma cu numarul 800 in primii ani de capitalism din Romania, iar astazi grupul pe care il controleaza ruleaza afaceri de peste 200 mil. euro, cu peste 1.000 de angajati.
"Capitalismul mi-a dat in mod cert capacitatea de a-mi realiza potentialul, libertatea economica pe care am avut-o. Mi-a dat capacitatea de a crea. Ar fi fost foarte trist sa raman un sef de birou si sa fac o munca repetitiva", spune Anca Vlad.
A vrut sa fie chimista, insa a intrat la Academia de Studii Economice (ASE) datorita unei profesoare care i-a spus ca are inclinatii inspre partea economica, spre nemultumirea parintilor care erau amandoi ingineri.
Munca a inceput-o inca din timpul liceului, cand lucra intr-un laborator de chimie, inlocuind laboratii care plecau in concediu, iar apoi "ca orice ASE-ist care vrea un banut", a lucrat ca si ghid la mare.
"Facultatea a fost o perioada intensa in viata mea. Faceam si ghidarie, mai faceam si traduceri pentru Camera de Comert. Toate explica legaturile de mai tarziu. Eram traducator de engleza si franceza. Ma specializasem pe prospecte medicale si medicamente. Ori de cate ori venea o firma farmaceutica in Romania ma contactau pe mine pentru traduceri si pentru prospectele medicamentelor", isi aminteste Vlad.
Dupa industria mobilei a lucrat in cea de medicamente
Astfel a avut primul contact cu industria de medicamente, domeniu in care avea sa-si dezvolte mai tarziu afacerile. Dupa ce a terminat facultatea a primit repartitia in Bucuresti la actualul producator Silvarom.
"Pozitia a fost de economist export, iar dupa doi ani m-au facut sefa la export. Dupa cinci ani am ajuns sa ma ocup de planul de export al intregii tari, insa am pastrat tot timpul legatura cu Camera de Comert si cu medicamentele. Am conti