Cererea de spatii de birouri, dar si de locuinte situate la inaltime este in crestere in Bucuresti, ne asigura dezvoltatorii imobiliari. Privelistea spectaculoasa asupra orasului, poluare fonica si atmosferica reduse considerabil sunt doar cateva dintre motivele pentru solicitarile de birouri in "zgarie-nori".
In ce priveste locuintele, motivatia este data de faptul ca la ultimul etaj peretii pot fi modificati mai usor de catre proprietari, aceste spatii fiind in plus asociate ideii de lux si de marire. In prezent, in Bucuresti nu exista nici o constructie care poate aspira la statutul de zgarie-nori, doar proiecte care se incadreaza in aceasta categorie.
Specialistii afirma ca un zgarie-nori este orice cladire mai inalta de 150 de metri, respectiv una care are cel putin 30 de etaje. Pana in 2007, pe primul loc in topul celor mai inalte cladiri din Bucuresti se afla Turnul de Incercare a Ascensoarelor, cu o inaltime de 97 de metri, situat in zona Calea Plevnei. Acum insa locul i-a fost luat de Tower Center International cu 120 de metri inaltime si 25 de etaje.
Printre cele mai moderne constructii din Romania si cele mai inalte structuri metalice din Capitala, se numara Cladirea Charles de Gaulle Plaza, o cladire de birouri de clasa A. Construita in 2005, aceasta este prima de la noi cu 5 niveluri subterane, cu un perete cortina care se intinde pe 6.000 mp si ascensoare panoramice.
De ce nu se construiesc zgarie-nori in Bucuresti
Potrivit unui studiu al catedrei de Urbanism a Universitatii de Arhitectura "Ion Mincu", zonele potrivite pentru construirea de cladiri inalte sunt Palatul Parlamentului, Casa Presei Libere, Academia Militara, zona ce marcheaza cornisa Dambovitei pe partea de sud a Bucurestiului, Parcul Izvor, Piata Victoriei si Piata Charles de Gaulle. Deci nu oriunde se pot ridica astfel de edificii