Pierderea locului de muncă, neputinţa achitării ratelor la bancă sunt câţiva dintre factorii care generează depresii în rândul oamenilor.
Psihiatrii buzoieni spun că mulţi dintre pacienţii lor provin din rândul şomerilor, al celor cu mulţi copii, în general din rândul victimelor crizei economice.
Una dintre pacientele spitalului de psihiatrie din Săpoca este Maria, o femeie de 52 de ani, care a lucrat până în urmă cu peste un an de zile la o croitorie din Râmnicu Sărat. Muncea fără forme legale, din păcate, şi când a fost dată afară, împreună cu alte colege, nu a beneficiat nici măcar de ajutor de şomaj. De atunci se chinuie cu medicamente, spitalizări ba la cardiologie, ba la psihiatrie, din cauza insomniilor şi a sensibilităţii pe care a dobândit-o. Spune că are doi copii care nu sunt nici ei într-o situaţie material mult mai bună. “Aveam ameţeli, dureri groaznice de cap, tremur, frică, teamă. Mi s-a spus că e pe fondul depresiei, de la nesiguranţa zilei de mâine. Trebuie să iau mereu tratament, ca să mă simt cât de cât mai bine dar tremurul îl am în continuare. M-a afectat foarte mult faptul că nu mai am servici şi nici nu am mai putut lucra din cauza bolii pe care o am. Soţul la fel, când lucrează, când nu lucrează, iar situaţia salarială este foarte grea. Din cauza lipsei banului m-am dat iar peste cap şi aşa continui mereu pentru că nu am din ce trăi. Nici ajutor de şomaj, nici social”, ne-a povestit Maria, pacienta internată în urmă cu o lună la Săpoca.
Ca Maria, mai sunt internate în Săpoca alte peste 300 de persoane, pe care cei cinci medici psihiatri ai spitalului încearcă să-i dea pe brazdă, printr-o medicamentaţie corespunzătoare.
Spitalul mai internează doar cazuri grave
Din cauza numărului mare de pacienţi din cele două secţii ale spitalului Săpoca, peste o mie, unitatea nu mai primeşte decât cazurile