Zoom Regina Maria
Regina Maria cunoaşte excepţional labirinturile politicii şi face eforturi pentru a crea legături cu ţările europene”
Ernest Hemingway, jurnalist şi scriitor american, 15 septembrie 1932
Armatele române, alături de cele greceşti şi sârbeşti, îi obligă pe bulgari, în anul 1913, să renunţe la pretenţiile de a domina zona Balcanilor. Ca urmare, Balcicul este câştigat, împreună cu restul Cadrilaterului, de Regatul României. În 1924, Regina Maria se îndrăgosteşte de micul oraş şi îşi cumpără aici un domeniu pe care construieşte Castelul, Capela „Stella Maris”, diverse alte clădiri şi o grădină superbă, amenajată în mai multe sectoare.
Cum ajungi în „Oraşul Alb”
După un drum de aproximativ 270 de kilometri, venind pe ruta Bucureşti-Ruse-Varna, pe parcursul căruia nu întâmpini provocările de pe şoselele României, dai cu privirea de un indicator scris cu litere latine şi slave - „Balcic”. De aici încolo eşti absorbit de povestea unui orăşel care a cucerit, deopotrivă, oameni simpli, capete încoronate şi artişti celebri. Farmecul Balcanilor, parfumul Orientului şi încercările civilizatoare ale Occidentului şi-au dat întâlnire la ţărmul Mării Negre, printre stânci albicioase, păduri şi valuri înspumate.
Oamenii locului, ocupaţi cu sărăcia lor de zi cu zi, nu mai pun mare preţ pe istoria zonei. Se bucură doar de turiştii cheltuitori, care pun stăpânire vara pe terasele şi restaurantele din preajma Castelului Reginei Maria. Dealtfel, ei te îndrumă cu amabilitate în cazul în care, fiind pentru întâia oară acolo, nu găseşti drumul spre „obiectivul turistic numărul 1”.
Lipsurile trădate de localnici prin îmbrăcăminte şi aerul posomorât contrastează, în arşiţa verii, cu risipa turiştilor cheflii, îndrăgostiţi de berea Zagorska.
Unde îţi laşi maşina?
Odată ce te dumireşti cam cum trebuie