Martorii cu o imaginaţie prea bogată dau peste cap anchetele, oamenii legii irosindu-şi timpul, talentul şi fondurile Inspectoratoratului de Poliţie Timiş.
Trei tineri poliţişti timişoreni şi-au luat inima în dinţi şi în fiecare zi aşteaptă indicaţii de la martorii şi victimele unor infracţiuni în speranţa că cei vinovaţi vor fi găsiţi. Din păcate, însă, munca de la portretele robot nu este de fiecare dată răsplătită şi cu prinderea aşa-zişilor infractori. Motivele sunt diverse: de la martori uituci până la victime mincinoase. În plus, mulţi dintre cei care au pretenţia ca cei care le-au făcut rău să fie prinşi nu stau prea bine cu creativitatea, astfel că de multe ori oamenii legii aleargă după cai verzi pe pereţi.
Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş explică cum se realizează aceste portrete: „Există mai multe reguli pe care trebuie să le respectăm. Portretul robot nu poate fi realizat decât la 24 de ore de la crimă, viol, tâlhărie, percepţiile oamenilor putându-se schimba. Oamenii trebuie să fie odihniţi. Procesul de realizare a portretului începe de la exterior, de la cum arătau oamenii, până la tatuaje sau cicatrici".
Talent şi ore irosite
Din păcate, de multe ori, cele şase ore - cât durează realizarea unui portret robot - sunt irosite, doar jumătate dintre portrete fiind reuşite, deci urmăriţii prinşi. În plus, într-un caz, în funcţie de numărul de martori sunt realizate şi mai multe portrete robot, însă acestea de multe ori se bat cap în cap. Cu toate acestea, IPJ Timiş merge înainte: „putem cheltui oricât pentru soluţionarea cazului, realizarea de portrete robot fiind o prioritate în rezolvarea anchetelor", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.
În plus, de multe ori, infractorii care au deja un portret robot şi se regăsesc în baza de date a poliţiei sunt descrişi radical dif