Barroso a impartit vineri posturile Comisiei Europene. Comisar pentru energie va fi Gunther Oettinger (56), premier al landului Baden-Wurttemberg. Din 1 februarie 2010, vocea lui sonora, mai ales la propriu, va rasuna la Bruxelles.
Gurile rele spun ca „Germania s-a vandut ieftin“, postul nefiind nici pe departe atat de important pe cat pare. Gurile bune spun ca premierul landului svabilor din Germania are antecedente legate de Romania.
Mandrie, modestie, gheseft
In repetate ocazii, Gunther Oettinger (CDU), i-a laudat pe svabii si sasii din Romania pentru „harnicia, spiritul lor comunitar, integrarea exemplara in societatea germana”, pentru „mandria in modestie” de care au dat dovada. Landul Baden-Wurttemberg, in mandatul lui Oettinger, a sprijinit aderarea la termen a Romaniei la Uniunea Europeana. Acest sprijin a fost stimulat de faptul ca Romania a permis, mai ales dupa 1990, reintoarcerea in patrie a peste 400.000 de etnici germani.
In luna iunie a anului trecut, impreuna cu o delegatie de peste 30 de oficiali si investitori germani, Gunther Oettinger a vizitat Romania. Pe agenda sa de lucru au stat cele patru orase in plin boom economic: Bucuresti, Timisoara, Cluj si Sibiu. S-au semnat cooperari: pentru extinderea retelei de pregatire profesionala din Romania (cu finantare germana), in domeniul cercetarii si proiectarii auto, ca si al consultantei in scop de absorbtie a fondurilor europene, asigurate de pensionari din administratia de stat germana.
S-a vorbit de o „axa fluviala Dunare-Rin”, pe care transportul de marfa intre cele doua tari sa fie intensificat. La Bucuresti, premierul de land german a vizitat in 2008 proiectul dezvoltatorului imobiliar LBBW. Sub numele „cartierul german”, banca de stat a landului Baden-Württemberg, impreuna cu Heberger Bau AG si o firma a Grupului Tiriac, a inceput constructia a 500 d