În fiecare an, de Ziua Naţională, juristul Mihai Ciubotariu din Osoi pregă-teşte un cazan uriaş cu fasole, ciolan şi cârnăciori, pentru toţi cei care vor să-i treacă pragul casei.
Dinspre curtea lui Mihai Ciubotariu, din localitatea Osoi, răzbat acorduri populare şi o mireasmă ameţitoare. În faţa casei, lângă un foişor, într-un ceaun cât toate zilele, fierbe o fasole mare cât prundişul. Pe lângă ea, şi-au făcut loc nişte bucăţi la fel de îmbietoare de costiţă. „Când m-am stabilit aici, am văzut că lucrurile nu stau aşa cum eram eu obişnuit la Târgu Neamţ, unde m-am născut. De 1 Decembrie, trebuie să fii mândru că eşti român şi să te bucuri“, spune Mihai Ciubotariu.
Din aceste motive, în urmă cu trei ani, ieşeanul a decis să le arate tuturor cunoscuţilor cum se petrece de Ziua Naţională. „Acum este al treilea an când prepar mâncare de fasole cu ciolan pentru sute de oameni. Este o reţetă pusă la punct de mine, apreciată“, spune Mihai Ciubotariu. Pentru că festinul cu fasole şi ţuica fiartă a devenit deja o tradiţie în zonă, zeci de cunoscuţi l-au sunat din vreme pe Ciubotariu, pentru a se autoinvita.