Câteva mii de angajaţi la stat au ales să vină la serviciu şi în zilele de concediu fără plată. Ei nu vor fi recompensaţi. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Mai multe categorii de bugetari au ales să lucreze şi în cele patru zile de concediu fără plată, impuse de guvern pentru a reduce cheltuielile în noiembrie. Este cazul angajaţilor din primării şi administraţii financiare, al poliţiştilor şi al unor cadre didactice. Aceştia riscă însă să rămână fără niciun fel de compensare pentru „munca voluntară” prestată.
Asta întrucât, potrivit Codului Muncii, sunt considerate ore suplimentare doar cele efectuate la cererea angajatorului.
„Dacă au venit la serviciu de bunăvoie în zilele libere fără plată au făcut muncă voluntară, pentru că nu le-a cerut angajatorul să presteze ore suplimentare. Legea nu poate obliga şefii instituţiilor să le acorde compensaţii, adică zile libere plătite, în contul celor lucrate acum”, explică vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, juristul Ovidiu Jurca.
Bugetarii, la mâna şefilor
Potrivit liderului sindical, ar exista totuşi o soluţie pentru ca şefii „de treabă” să-i recompenseze pe angajaţii conştiincioşi: semnarea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, care să stipuleze acordarea de zile libere plătite.
De altfel, o parte dintre oficialii in stituţiilor publice au şi făcut promisiuni în acest sens, deşi sunt condiţionaţi de bugetul pe 2010. Până atunci, angajaţii se mulţumesc doar cu „responsabilitatea” gestului lor.
Concret, majoritatea funcţionarilor din cadrul primăriilor bucureştene, ca şi cei ai administraţiilor financiare au muncit în zilele în care au figurat în acte în concediu fără plată, motivând că nu pot pune lacătul pe uşile instituţiilor.
„Dacă vin oameni şi găsesc uşile închise, spun că nu muncim. Nu putem să tra