Respingerea de catre elvetieni a construirii minaretelor (turnuri ale moscheelor) in urma unui referendum la sfarsitul saptamanii trecute tinde sa distruga fragilul echilibru dintre crestini si musulmani. Liderii islamici s-au revoltat impotriva deciziei elvetienilor, care a fost criticata si in sanul UE.
Elvetienii au respins cu 58% din voturi construirea minaretelor si numai 42 procente dintre acestia au fost de acord cu construirea turnurilor. Rezultatul scrutinului a fost socant avand in vedere ca sondajele la urne indicau faptul ca elvetienii vor respinge interzicerea construirii minaretelor.
Doar patru cantoane dintre cele 26 ale Confederatiei au respins propunerea sustinuta de partidul populist de dreapta UDC si de micul partid crestin de dreapta UDF.
Presa a comentat ca rezultatul scrutinului subliniaza conflictul persistent in ceea ce priveste integrarea musulmanilor in Europa. La inceputul lunii trecute, in Franta a inceput o adevarata dezbatere cu privire la interzicerea purtarii valului islamic care acopera toata fata, politicienii francezi descriind femeile care-l poarta ca pe niste "sicrie mergatoare", relateaza The Wall Street Journal.
Partidul Verzilor a declarat ca intentioneaza sa prezinte un recurs in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru incalcarea libertatii religioase, garantata de Conventia europeana a drepturilor omului.
Rezultatul referendumului, criticat de UE
Liderii europeni au criticat rezultatul referendumului elvetian, exprimand preocuparea in legatura cu o decizie care poate fi interpretata in lumea musulmana drept o stigmatizare a islamului.
"Nu trebuie sa dam sentimentul stigmatizarii unei religii, adica a islamului", a declarat ministrul francez al imigratiei, Eric Besson. Presedintia suedeza a UE a catalogat drept "surprinzator" un referendum pe o astfel de tema.