Emil Jurca, fost profesor de istorie, este preşedintele Societăţii cultural patriotice „Avram Iancu“, filiala Alba Iulia. Participă la serbările dedicate Zilei Naţionale, de când se ştie. Acesta este convins că patriotismul la români încă mai există.
Profil:
Năcut: 22 august 1934, comuna Blăjeni, judeţul Hunedoara
Studii: Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca
Stare civilă: Căsătorit, un băiat, două nepoţele
Emil Jurca îşi aminteşte de serbările de ziua naţională de când era copil. „Particip de când mă ştiu. Tatăl meu care a trăit 102 ani a participat la Unirea din 1918“, a povestit Emil Jurca. Uşor trist totuşi, fostul profesor spune că ziua naţională nu mai are acel aspect patriotic de altă dată. „Acum la ziua naţională participă foarte mulţi politicieni care transformă aceste serbări în conflicte politice“, a completat Emil Jurca.
El este convins totuşi că patriotismul la români mai există. „Cine-şi iubeşte ţara şi limba este cel mai mare patriot. Românii sunt patrioţi, dar din păcate tineretului nu i se mai insufla aceste ideluri. Învăţământul nu mai e acelaşi din acest punct de vedere şi nu se pune accent pe patriotism“, a afirmat fostul profesor de istorie.
O viaţă de pedagog
La 75 de ani, Emil Jurcă se poate lăuda cu o activitate bogată în viaţa culturală a judeţului Alba, dar şi cu generaţii întregi de elevi pe care i-a format şi de care este mândru. A deprins pasiunea pentru istorie la rândul său de la profesorul lui. „Ne-a invăţat că noi, viitori dascăli, trebuie să le spunem copiilor la şcoală adevarata istorie a patriei, nu poveşti de politică. Ei trebuie să cunoască adevăratele date istorice aşa cum au fost ele“, a povestit Emil Jurca. Acesta îşi aminteşte că în urmă cu câţiva ani a apărut un manual de istorie în care nu se făcea referire la momente importante din istoria românilor „Nu s-a amin