Sute de buzoieni s-au călcat ieri în picioare pentru a prinde o farfurie cu sarmale sau fasole oferită gratuit de autorităţi. Românii au petrecut diferit ziua de 1 Decembrie. În vreme ce sibienii s-au delectat cu mâncare tradiţională românească, arădenii au stat la coadă pentru gulaş şi colac unguresc.
Câteva sute de buzoieni s-au călcat ieri în picioare pentru a prinde una dintre farfuriile cu sarmale sau fasole oferite gratuit de autorităţile locale. La un moment dat, totul a degenerat într-o încăierare în urma căreia câteva zeci de persoane au fost busculate şi rănite uşor.
Doar intervenţia forţelor de ordine a făcut ca îmbulzeala de la corturile cu mâncare să nu se transforme într-o tragedie. Buzoienii au mâncat aproape o tonă de fasole şi 2.000 de cârnaţi.
Fasole cu ciolan pentru toată comuna
O festivitate similară a avut loc la Brăila, dar fără incidente. Aici s-au consumat 2.400 de porţii de fasole scăzută, 2.400 de cârnaţi, 150 de kilograme de murături şi 200 de kilograme de vin fiert.
Mihai Ciubotariu, din comuna Comarna, judeţul Iaşi, pregăteşte în fiecare an, de Ziua Naţională a României, un cazan uriaş cu fasole, ciolan şi cârnăciori pentru toţi cei care vor să-i treacă pragul casei. „Când m-am stabilit aici, am văzut că lucrurile nu sunt aşa cum eram eu obişnuit la Târgu Neamţ, unde m-am născut. De 1 Decembrie trebuie să fii mândru că eşti român şi să te bucuri de acest lucru. Aici, patriotismul trebuie încă cultivat", a spus juristul Mihai Ciubotariu.
La pregătirea mâncării, cel mai important lucru, spune bucătrarul, este ca boabele mari de fasole să fie puse 24 de ore în apă, la umflat. „La un ceaun de o sută de litri, am pus aproximativ 25 de kilograme de fasole, 15 kilograme de costiţă şi câte 10 kilograme de cârnăciori şi scăriţă. Bineînţeles, nu pot lipsi verdeaţa, ceapa, uleiul şi condimentele", a explicat Mihai