MAE salută intrarea în vigoare a Tratatul de la Lisabona
Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacţie intrarea în vigoare astăzi, 1 decembrie 2009, a Tratatului de la Lisabona.
Inovaţiile aduse de acesta, atât la nivel instituţional cât şi în planul politicilor europene, vor permite o redimensionare a Uniunii pe scena internaţională, precum şi o abordare mai eficientă a problematicilor interne, de interes pentru toţi cetăţenii europeni: schimbări climatice, criză economică, energie etc.
Tratatul de la Lisabona va oferi Uniunii o coerenţă şi o vizibilitate sporite în plan internaţional. Înfiinţarea a două noi funcţii europene de conducere la nivel înalt, de preşedinte stabil al Consiliului European şi de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate creează interlocutori stabili la nivel european pentru toţi partenerii externi ai Uniunii. Aceasta va permite Uniunii Europene să îşi consolideze rolul de actor major pe scena internaţională şi să facă faţă mai bine provocărilor şi competiţiei la nivel global.
Tratatul de la Lisabona va întări, totodată, legitimitatea democratică a Uniunii şi a procesului decizional european. O dată cu intrarea în vigoare a acestuia, Parlamentul European dobândeşte puteri întărite în domeniul legislativ, bugetar, dar şi al controlului politic la nivel european, iar parlamentele naţionale vor avea un rol întărit ca actori ai construcţiei europene.
Noul Tratat va contribui, de asemenea, la consolidarea legăturilor de solidaritate între statele membre, în domenii precum energia, calamităţile naturale sau cele provocate de mâna omului, ameninţările teroriste etc.
Informaţii suplimentare
Tratatul de la Lisabona este primul tratat negociat şi semnat de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, după aderarea sa la Uniunea Europeană la 1