Tratatul de la Lisabona intră azi în vigoare, după ani de tentative nereuşite, oferind UE reforma instituţională de care avea nevoie. Sursa: Reuters
Suma tuturor indeciziilor, divergenţelor şi a compromisurilor statelor membre UE, Tratatul de Reformă de la Lisabona, devine azi, după ani de blocaje şi nesfârşite negocieri, literă de lege.
Blocul comunitar îşi reformează astfel instituţiile, ameliorând funcţionarea în format extins, cu 27 de membri, şi face un pas important în căutarea influenţei globale. Planurile privind transformarea UE într-o superputere pe scena internaţională rămân însă deocamdată greu de realizat, apreciază Reuters.
Intrarea în vigoare a Tratatului este marcată, azi, de o ceremonie discretă organizată la Lisabona, la care vor participa mai mulţi oficiali europeni.
Insistenţa este mama reformei
Tratatul de la Lisabona a fost semnat în capitala portugheză pe 13 decembrie 2007. Lungul drum al reformei UE a început însă în 2003, când proiectul unei Constituţii, ce ar fi înlocuit tratatele- cheie ale blocului comunitar, a fost prezentat liderilor europeni.
În 2004, Consiliul European a adoptat tratatul constituţional, în 2005 însă, populaţia s-a delimitat de alegerea politicienilor. Cetăţenii francezi şi olandezi au respins Constituţia UE, aruncând blocul comunitar într-o „perioadă de reflecţie”.
Perioada s-a terminat în vara lui 2007, cu adoptarea actualului tratat de reformă, complementar tratatelor-cheie ale UE şi catalogat de critici drept o variantă simplificată a Constituţiei. Nu era ultimul pas.
În vreme ce 26 de ţări au ratificat documentul în parlament, România fiind printre primele, Irlanda l-a respins printr-un referendum, în iunie 2008. A fost nevoie de o repetare a votului, la care Dublinul a consimţit, condiţionat, pentru ca populaţ