1 Decembrie nu este numai Ziua tuturor românilor, ci şi Ziua Mondială anti-SIDA.
Cu această ocazie se doreşte, încă odată, conştientizarea opiniei publice cu privire la pericolul reprezentat de cea care se mai numeşte şi "boala secolului XX", dar şi eliminarea stigmatului care planează asupra celor infectaţi cu HIV.
Ziua Mondială anti-SIDA a fost proclamată în urmă cu 14 ani, de către preşedintele de atunci al Statelor Unite, Bill Clinton, însă iniţiativa a apărut în august 1987 şi a aparţinut lui James W. Bunn şi Thomas Nette, doi reprezentanţi ai Programului Global anti-SIDA, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Ulterior, exemplul a fost urmat şi de alte ţări. Cu acest prilej, în întreaga lume, sunt organizate diferite manifestări pe tema HIV/SIDA şi sunt ţinute slujbe în memoria persoanelor care au decedat din cauza infectării cu HIV.
Potrivit unui raport dat recent publicităţii de către OMS, 25 de milioane de persoane au murit de SIDA, în lume, şi 60 de milioane au fost infectate cu virusul HIV de la apariţia acestuia. Numai anul trecut, numărul copiilor infectaţi cu HIV la nivel mondial a fost de 2,1 milioane.
Din fericire, în cele mai multe zone ale lumii s-a reuşit stabilizarea răspândirii virusului, însă, asa cum arată documentul OMS, prevalenţa acestuia continuă în Europa de Est şi în Asia Centrală. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 67%, au fost înregistrate în Africa subsahariană.
Franţa a purtat fundiţa roşie
Astăzi, au avut loc, în Franţa, mai multe demonstraţii paşnice, cu ocazia Zilei Mondiale anti-SIDA. Statuia Republicii a fost învăluită într-o gigantică fundă roşie, simbol al luptei împotriva SIDA. Iniţiativa s-a dorit un semnal de alarmă asupra faptului că lupta cu virusul ucigaş este departe de a se fi încheiat.
Ziua a fost marcată cum se cu