La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa s-au stabilit toate detaliile referitoare la campania de vaccinare împotriva A/H1N1.
Vaccinul realizat de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino" a ajuns, de vineri, şi la Constanţa.
Potrivit reprezentanţilor DSPJ Constanţa, prima etapă a campaniei de vaccinare se desfăşoară începând din perioada 30 noiembrie până pe 10 decembrie.
Pe lângă personalul medico-sanitar şi cel din cadrul altor ministere care asigură serviciile esenţiale vor fi vaccinaţi şi studenţii facultăţilor şi colegiilor de stat şi private - cursuri de zi, elevi ai şcolilor postliceale - cursuri de zi şi elevii din unităţile de învăţământ liceal de stat şi privat. Aceştia vor fi vaccinaţi, indiferent de clasa în care sunt, începând de la vârsta de 16 ani.
Odată cu începerea distribuirii de Cantgrip în ţară, Ministerului Sănătăţii a precizat că pot apărea şi reacţii adverse care sunt însă asemănătoare cu cele date, în unele cazuri, de vaccinul gripei sezoniere. Astfel, poate apărea roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării, uşoare stări febrile, iar în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. De asemenea, în cazul organismelor cu sistemul imunitar scăzut pot apărea stări pseudo-gripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.
Referitor la acest aspect, managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână a precizat că absolut toate vaccinurile pot da reacţii adverse aşa că populaţia nu ar trebui să refuze imunizarea din acest motiv. „Orice vaccinare este bună" a precizat dr. Dan Căpăţână. În plus, acesta a adăugat că se vaccinează în fiecare an împotriva gripei sezoniere şi că nu a avut niciodată nici o problemă, aşa că sfatul lui este ca vaccinul Cantgrip să fie acceptat fără rezerve deoarece este făcut după anumite