O parte din avocaţii celor 14 agenţi trimişi în judecată cer refacerea urmăririi penale de către procurorii anticorupţie. La termenul următor al procesului apărătorii vor contesta şi interceptările din dosar, iar procurorul de caz s-ar putea alege cu o plângere.
O parte din avocaţii poliţiştilor de la Rutieră judecaţi pentru fapte de corupţie sunt decişi să trimită dosarul înapoi la procurori, deşi nici bine nu a început procesul. Pentru cel de-al doilea termen, din data de 10 decembrie, apărătorii vor solicita judecătorilor trimiterea dosarului la Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi.
„Considerăm că nu era competent Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, ci DNA-ul raportat la calitatea persoanelor din dosar, care aveau atribuţii de control. Vom solicita instanţei ca urmărirea penală din dosar să fie refăcută de DNA“, a declarat Roxana Horga, avocata lui Dan Grecu.
Dosarul s-ar putea prescrie
Avocaţii şi clienţii lor contestă însă şi interceptările din dosarul „Rutiera“ şi se gândesc să facă plângere împotriva procurorului de caz, Florin Căşuneanu. „Publicarea interceptărilor în rechizitoriu şi pe site-ul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi nu este conformă Codului de Procedură Penală şi dispoziţiile CEDO. Mă voi consulta cu clienţii mei şi vom stabili dacă vom face o plângere împotriva procurorului“, a adăugat Roxana Horga. Pe de altă parte, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel spun că agenţii acuzaţi în dosarul „Rutiera“ pot să ceară ce probe vor.
„Solicitarea legată de trimiterea dosarului la DNA a fost făcută încă de la începutul dosarului, de când s-a propus arestarea a doi inculpaţi, însă la acel moment instanţa a respins cererea. Este problema avocaţilor şi a inculpaţilor cum îşi motivează apărarea“, a declarat Iulian Ispir, procurorul general al Parchetului de pe lângă Cu