Maestrul bucătar a gătit pentru toţi preşedinţii României, începând cu Ceauşescu, şi a fost de trei ori campion naţional la canotaj.
Francisc Datcu, administratorul Grădinii Bănăţene din Timişoara, a fost unul dintre cei mai tineri maeştri bucătari din ţară. El a învăţat meserie inclusiv de la bucătarul regelui Mihai şi a gătit pentru toţi preşedinţii României. „Am făcut mâncare şi pentru preşedinţii comunişti, şi pentru cei mai democraţi ai României. Şi pentru dictatorii din tot blocul comunist”, a spus bucătarul.
Bunicul l-a trimis în bucătărie
Deşi îşi dorea să fie mecanic de lomotive diesel, Francisc Datcu a ajuns bucătar la sfatul bunicului său. „El a luptat în cele două războaie mondiale şi mi-a spus că toată lumea asta nu poate să trăiască fără mâncare. După absolvirea şcolii de bucătari de la Cluj am fost bucătar la cele mai mari restaurante din Timişoara. În timpul verii eram bucătar la mare. Am fost bucătar şef la cel mai mare restaurant de pe litoral, cu 1.200 de locuri”, îşi aminteşte Francisc Datcu, care a devenit maestu în arta culinară la 30 de ani.
„Faultat” pentru o noapte de amor
Datcu nu a prins un loc în echipa naţională a României, care a participat în 1977 la Campionatul Mondial al Bucătarilor din Praga, pentru că a avut o relaţie cu fiica unui şef din Securitate. „M-a faultat. Mi-au spus că nu corespund moral. Nu mi-au dat voie să plec la concurs. Am fost distrus. Nu am aflat decât după 1990 că nu am primit avizul pentru că mă culcasem cu fata unui şef din Securitate, tipă cu care chiar am rămas amic. Dar tatăl ei mi-a copt-o”, a spus bucătarul.
Singurătatea din SUA
Imediat după Revoluţie a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a muncit până în pragul depresiei nervoase. „America din poveşti, filme sau văzută din avion este complet diferită de realitate. Viaţa acolo costă în rate până