Zoom Istoria fiului lui Mihai
Mihai Viteazul a fost căsătorit cu doamna Stanca şi a avut doi copii: Nicolae Pătraşcu şi domniţa Florica (copil nelegitim al voievodului). Nicolae a primit în timpul domniei lui Mihai titlul de succesor şi voievod al Ţării Românești (1599-1600). Deși filmul lui Sergiu Nicolaescu îl arată că a murit în bătălia de la Mirăslău, Nicolae pierde tronul în favoarea lui Simon Movilă și, împreună cu mama şi sora lui, fuge în străinătate. Documentele de la Cozia şi Cotmeana îl arată venind la moartea mamei lui Mihai Viteazul 1606. Moare în anul 1627.
„Dacii“, „Mihai Viteazul“, „Pentru patrie“, „Mircea“ sau „Coroana de foc“ sunt câteva dintre filmele istorice realizate de Sergiu Nicolaescu de-a lungul a peste 40 de ani de carieră. Fiecare dintre aceste filme are în spate o poveste. Cenzurate sau nu de regimul comunist, multe dintre aceste pelicule au rămas un reper în cinematografia românească.
De unde pasiunea pentru filmele istorice?
O am din copilărie, să zic aşa. Patriotismul meu s-a manifestat din iubirea istoriei. O dragoste care a ţinut mulţi ani. Am făcut primul film istoric dintr-o întâmplare. Îmi doream ca primul meu film să fie „Ultima noapte de dragoste“, era subiectul care-mi plăcea. Mai doream să realizez un film după un roman al lui Radu Tudoran, „Întoarcerea fiului risipitor“, dar pe care nu l-am făcut niciodată, din păcate, şi regret acest lucru. Era şi greu de realizat. Este povestea unei fete care începe cu vârsta de 16 ani şi ajunge la 34 de ani. E foarte greu să găseşti o actriţă care să treacă prin toate aceste etape ale vârstei. Sau să găsesc cel puţin două să semene între ele. Povestea se sfârşea în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui bombardament în Bucureşti.
Aşa aţi ajuns la „Dacii“?
Înainte de „Dacii“ trebuia să regizez un alt film, „Castelul di