Mii de companii din Bucureşti s-au trezit cu activitatea blocată după ce magistraţii delegaţi la Registrul Comerţului au decis să reducă programul de lucru şi numărul de dosare soluţionate. În urmă cu două luni, înfiinţarea unei firme dura în Bucureşti la fel ca în restul ţării: maximum trei zile. Acum, procedura se întinde pe 45-60 de zile. Şi mai interesant este când se doreşte înscrierea de menţiuni pentru companii deja înregistrate: de la maxi
Mii de companii din Bucureşti s-au trezit cu activitatea blocată după ce magistraţii delegaţi la Registrul Comerţului au decis să reducă programul de lucru şi numărul de dosare soluţionate.
În urmă cu două luni, înfiinţarea unei firme dura în Bucureşti la fel ca în restul ţării: maximum trei zile. Acum, procedura se întinde pe 45-60 de zile. Şi mai interesant este când se doreşte înscrierea de menţiuni pentru companii deja înregistrate: de la maximum cinci zile s-a ajuns, indiferent că este vorba despre schimbarea unui administrator ori de declararea stării de insolvenţă, la o aşteptare de zece luni!
Totul a început când judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ca, începând cu 5 octombrie, la Registrul Comerţului din Capitală să se desfăşoare doar trei şedinţe de judecată pe săptămână, în care se vor analiza maximum 150 de dosare, explică Adriana Luminiţa Iacob, director general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). „În perioada anterioară, activitatea judecătorului delegat se desfăşura zilnic“, precizează aceasta.
„Până de curând, se intra şi cu 2.000 de dosare în şedinţă, ceea ce nu este omeneşte posibil. Acum, numărul lor a fost limitat conform legii. Dacă doreşte să rezolve situaţia, ONRC ar trebui să preia de la judecători această activitate“, declară Laura Andrei, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti.
Avocatul Gabriel Biriş, partner în cadrul Biriş Gor