Editurile care au participat la recent încheiata ediţie a Târgului de carte Gaudeamus au tras linie şi şi-au făcut socotelile. Potrivit cifrelor actualizate după evenimentul de amploare desfăşurat la Romexpo în cinci zile succesive, vânzările de carte au crescut cu 25%, în plină criză economică.
Peste 110.000 de vizitatori au profitat de reducerile de preţ substanţiale şi au cumpărat literatură de toate felurile. Oferta Editurii Adevărul a fost una foarte tentantă.
Cel mai mare succes l-au avut cele 12 albume din Colecţia „Pictori de geniu", preferatele cumpărătorilor fiind cele dedicate lui Leonardo da Vinci (1.795 de exemplare), Rubens (1.426 de exemplare), Picasso (873 de exemplare), Nicolae Tonitza (841 de exemplare) şi Nicolae Grigorescu (535 de exemplare).
Celelalte volume din colecţie au fost, şi ele, achiziţionate de sute de vizitatori. Din cele 57 de titluri disponibile în Colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", cele mai vândute au fost „Procesul" de Franz Kafka (478 de exemplare), ediţie tipărită în avans, înainte de a fi distribuită cu ziarul „Adevărul", urmată de volumul 2 din seria „Dune" de Frank Herbert (418 de exemplare) şi de „Singur pe lume" de Hector Malot (382 de exemplare), ediţie tipărită şi ea, în avans, special pentru a putea fi achiziţionată la Gaudeamus.
Cifrele arată că vizitatorii au fost atraşi de toate titlurile din „Cartea verde", fiecare volum vânzându-se în câteva sute de exemplare. Şi cărţile copilăriei, editate în condiţii grafice deosebite în colecţia „Disney Clasic", au fost de interes pentru sute de cumpărători, cele mai căutate fiind „Cartea junglei", „Bambi", „Doamna şi vagabondul".
Citim şi străini, şi români
La Editura All, cărţile cele mai vândute au fost „Gargui", bestsellerul canadianului Andrew Davidson (3.000 de exemplare), „Mulţumesc pentru amintiri" de Cecilia