Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Tratamentul dietetic in diabetul zaharat de tip 2 • Dieta este elementul terapeutic cel mai constant al diabetului zaharat • Dieta pacientului diabetic trebuie sa fie cat mai apropiata de dieta persoanelor nediabetice • O problema fundamentala pentru respectarea permanenta a dietei de catre pacient este ca ea sa nu fie restrictiva, monotona, costisitoare sau greu de realizat in practica • Alimentele trebuie sa se suprapuna cu numarul de calorii calculat, precum si cu procentele de glucide, lipide si proteine
Dieta este elementul terapeutic cel mai constant al diabetului zaharat. Aceasta este indispensabila tuturor formelor de boala si reprezinta, cel putin la unii pacienti, singurul element terapeutic cu care se poate obtine echilibrarea pacientului. In diabetul zaharat de tip 2 noninsulino-dependent tratamentul initial are trei componente: dieta, exercitiul fizic si produsele naturiste. Dieta pacientului diabetic trebuie sa fie cat mai apropiata de dieta persoanelor nediabetice. Aceasta trebuie individualizata in functie de: varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, posibilitati financiare, greutate corporala, valorile colesterolului si trigliceridelor, tensiunii arteriale, afectarii renale sau a altor complicatii. O problema fundamentala pentru respectarea permanenta a dietei de catre pacient este ca ea sa nu fie restrictiva, monotona, costisitoare sau greu de realizat in practica.
Recomandari
Recomandarile nutritionale pentru diabetici se refera la urmatoarele elemente: numarul de calorii (dieta ajustata in functie de greutatea pacientului); glucidele trebuie sa reprezinte 50-55 la suta din ratia calorica, ocolindu-se glucidele simple cu absorbtie rapida si produsele rafinate, care pot fi permise intre 5-10 la suta din aportul energetic; fibrele alimentare (legume, leguminoase,