Asociatia Pro BCA, care reuneste sase producatori de BCA cu afaceri totale anuale de peste 150 mil. euro, sustine ca mediul economic a fost afectat puternic anul acesta de cecuri sau bilete la ordin fara acoperire si de "sportul national" al insolventelor si falimentelor.
"Fenomenele mentionate perturba grav buna functionare a mediului economic intern, afecteaza mentinerea unui mediu concurential normal si reduce sansele iesirii reale a Romaniei din criza in 2010", afirma Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Pro BCA si CEO al Macon Deva.
El sustine ca dincolo de efervescenta alegerilor prezidentiale si a luptei politice, Guvernul si comisiile economice ale celor doua Camere ale Parlamentului, partidele parlamentare ar trebui sa adopte in regim de urgenta niste modificari privind cadrul legislativ necesar reducerii efectelor negative ale acestor doua fenomene. Emiterea instrumentelor de plata fara acoperire este considerata de Asociatia Pro BCA o infractiune, iar actionarii sau administratorii companiilor ar trebui trasi la raspundere in mod solidar cu firmele implicate.
"Legislatia trebuie modificata si in ceea ce priveste administratiile centrale si locale referitor la emiterea de instrumente de plata pentru garantarea platilor aferente lucrarilor contractate si raspunderea, la fel ca si in cazul oricarui agent economic privat, in cazul incidentelor de plata", sustin reprezentantii Pro BCA.
Mai mult, intrarea in insolventa sau faliment, "care tinde sa devina un adevarat «sport national»", este o alta problema cu care se confrunta mediul privat.
Ei considera ca Legea 85/2006 privind procedura insolventei trebuie modificata urgent pentru ca societatile in insolventa sa plateasca TVA ca orice agent economic, pentru a evita distorsionarea mediului concurential.
In plus, ar trebui sa existe obligativitatea ca orice cerere de insolv