Investitorii greci au ajuns in septembrie sa concentreze 27% din capitalul total din sistemul bancar, clasandu-se astfel pe primul loc in fata austriecilor, desi acestia controleaza trei dintre cele mai mari cinci banci locale in functie de active. Doar doua banci grecesti intra in topul primilor zece jucatori locali dupa active.
De altfel, ponderea capitalului austriac in totalul capitalului din sistemul bancar local s-a erodat considerabil in ultimii doi ani, coborand de la 22% in septembrie 2007 la 17%, in septembrie anul acesta, potrivit datelor BNR.
"Sunt tari cum e Grecia unde capitalul este relativ bine reprezentat ca si marime fata de active, ceea ce este de bine. Alte tari, mai din Vest, au un efect de parghie (raportul dintre active si fondurile proprii) mai mare", spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. El subliniaza ca finantarea pe baza capitalurilor proprii este mai sanatoasa decat cea pe baza fondurilor atrase de la clientela sau de la alte banci, care se pot dovedi volatile. "Capitalul este mai stabil."
In perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, grecii au fost cei mai activi investitori in sistemul bancar, aducand 204 milioane de euro la capitalul social al filialelor locale, potrivit datelor de la Registrul Comertului. De aceste fonduri au beneficiat Bancpost si Banca Romaneasca. Pe locul al doilea s-au situat bancile cu sediul in Olanda (Credit Europe si Garanti Bank), care au adus 108 milioane de euro. Din Austria au venit doar 7 milioane de euro, intr-o majorare de capital la UniCredit Tiriac Bank.
Investitorii greci au ajuns in septembrie sa concentreze 27% din capitalul total din sistemul bancar, clasandu-se astfel pe primul loc in fata austriecilor, desi acestia controleaza trei dintre cele mai mari cinci banci locale in functie de active. Doar doua banci grecesti intra in topul primilor zece jucatori locali d