Aceasta este părerea unui pensionar băcăuan despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie. Din 15 băcăuani întrebaţi care sunt versurile poeziei lui Andrei Mureşanu, doar un tânăr a reuşit să recite jumătate din ele.
Mulţi băcăuani se încurcă atunci când sunt întrebaţi despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie.
Reporterii „Adevărul de Seară“ au făcut un sondaj printre tineri, dar şi printre adulţi, iar rezultatele au fost dezamăgitoare. Din 15 băcăuani, doar un tânăr a ştiut că la 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire şi a reuşit să recite mai bine de jumătate din imnul naţional scris de Andrei Mureşanu.
„E ziua naţiunii române. Azi, la 1918, Mihai Viteazu a intrat în Alba Iulia şi a unit România. Cam la 1918, atunci, a intrat în Câmpia Turzii. Nu pot să fredonez imnul. Nu-mi aduc aminte versurile“, ne-a spus Nicolaie Crăciun, pensionar. Alţi băcăuani spun că de 1 Decembrie se aniversează Revoluţia.
„Tricolorul“, confundat cu „Deşteaptă-te, române!“
„Eu uit, că sunt bătrână. Azi se sărbătoreşte Revoluţia. Ceva ce s-a întâmplat mai încoace“, a declarat Maria Leahu. Adolescenţii sunt şi mai nedumeriţi. „Nu ştiu, chiar nu ştiu ce se sărbătoreşte astăzi. Nici imnul României nu ştiu care e, pentru că nu am stat prea mult în ţară“, a zis Andreea Ştefanovici, o tânără băcăuancă.
Unii confundă imnul nou cu cel de pe vremea regimului comunist. „Am terminat şcoala de mult, eu de «Tricolor» ştiu şi pot să-l cânt“, a precizat un alt băcăuan grăbit, care a spus că este în trecere prin oraş şi care a cântat cu patos „Tricolorul“. Istoricii din oraş sunt dezamăgiţi de cultura generală a băcăuanilor şi spun că de vină sunt emisiunile televizate şi radioul, care de foarte mulţi ani nu mai amintesc de istoria poporului român.
„În şcoli s-a redus numărul orelor de istorie. Tinerii de azi nu mai vizitează muzeele şi la t