Zoom Viziunea lui Iliescu
Ion Iliescu a vizitat Parchetul la 20 februarie 2009. A predat 14 pagini, scrise citeţ, de mână, în care îşi prezintă viziunea asupra Revoluţiei Române. Procurorul Liviu Sutiman a manifestat o amabilitate suspectă. Fostul preşedinte a intrat greu în subiect, făcând ocoluri generoase prin propria biografie. A scris despre opoziţia sa faţă de regimul Ceauşescu, despre marginalizare, despre cum a aflat „de la un coleg de la editură”, ca din întâmplare, despre revolta bucureştenilor, despre cum a vrut doamna Nina să-i oprească, cu un prânz, elanul revoluţionar. Nimic nou. Iliescu reia ceea ce spusese deja despre „decembrie 1989” încă din 1990. Teroriştii? „Grupuri de fideli ai lui Ceauşescu, special instruiţi pentru asemenea momente”. Aceste grupuri „urmăreau crearea unui climat de anarhie, nesiguranţă şi teamă pentru a împiedica structurarea noii puteri”.
„Historia” vă arată, cronologic, cum şi de către cine a fost sabotat „Dosarul” care aşteaptă încă o soluţie după ce, în a doua jumătate a anului 2007, a fost declinat de la Secţia Parchetelor Militare către procurorii civili din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, vă duce în culisele luptei revoluţionarilor pentru dreptate. Procurorul Dan Voinea, „părintele Dosarului”, îşi justifică şi îşi apără munca. În paginile următoare vă veţi întâlni şi cu Ion Iliescu, ironic, venind la Parchet cu două cărţi despre Revoluţie şi o frază pregătită: „Ăsta e adevărul meu”. Sau hăituit de „derbedeii lui Mărieş” până când spune: „Mă aşteptam la elementare elemente de bun-simţ”.
Şi altceva: ştiaţi de ce se uita Ceauşescu la ceas în timpul „Procesului de la Târgovişte”, înainte de a fi executat? Dezvăluie Dan Voinea: „S-a speculat că aştepta cine ş