Parlamentul a aprobat o modificare pentru ca în program să se înscrie şi cei care au o proprietate în comun cu alte persoane.
În programul „Prima casă” se pot încadra şi cei care au moştenit o cotă parte dintr-o proprietate. Aşa a decis parlamentul, care a aprobat luna trecută o nouă serie de modificări legislative. Oficial, este vorba despre „repararea” unei discriminări.
Reprezentanţi din piaţă spun însă că ar putea exista şi un interes electoral, întrucât prin noile condiţii creşte considerabil numărul potenţialilor interesaţi de achiziţia unei locuinţe prin acest sistem.
„Prima casă” se adresează celor care nu deţin în prezent o locuinţă. Ei pot obţine un credit la dobânzi pro moţionale, în limita sumei maxime de 57.000 de euro, cu un avans de 5%.
Estimare: 45% din plafon până la finele anului
„Au fost multe discuţii şi intervenţii pe la Ministerul Finanţelor Publice, care spuneau că era nedrept pentru unul care deţine 17% dintr-o proprietate să nu poată participa la program. Acum acest aspect s-a rezolvat”, afirmă Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMMuri (FNGCIMM).
Potrivit acestuia, se vor putea înscrie toţi cei care deţin o proprietate în comun cu altcineva, indiferent de procentul care i se cuvine.
Până la sfârşitul acestui an, suma garanţiilor oferite de stat va fi de 450 de milioane de euro, estimează şeful FNGCIMM. Asta reprezintă 45% din miliardul de euro pe care l-au alocat autorităţile acestui program.
„Nu este o sumă foarte mare, dat fiind că oficialii se aşteptau să epuizeze plafonul. Dacă facem un calcul, constatăm că doar 3% dintre tranzacţiile imobiliare au fost realizate prin «Prima casă», ceea ce înseamnă că piaţa imobiliară nu a fost influenţată semnificativ”, e de părere analistul Radu Zilişteanu.