Fondurile de pensii private facultative ar putea atrage 4-5 milioane de clienţi de-abia în următorii 15-20 de ani, cu condiţia unor stimulente fiscale reale din partea statului, care să responsabilizeze şi să atragă interesul atât din partea clienţilor individuali, cât şi din partea companiilor, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
"Practica sistemelor similare de pensii private din regiunea Europei Centrale şi de Est, în state precum Cehia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria, arată că singura soluţie pentru a dezvolta economisirea populaţiei prin pensii facultative este stimulul fiscal. Cu cât deducerea fiscală este mai substanţială, cu atât produsul de economisire este mai atractiv. Din această perspectivă, lucrurile sunt simple şi clare: nu trebuie ca România să reinventeze roata în domeniu, ci este suficient să copieze reţele care şi-au dovedit succesul în pieţe similare", a explicat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR. La sfârşitul lunii octombrie anul acesta, la pilonul II pensii private obligatorii erau 4,85 milioane de participanţi, faţă de 46.719 participanţi la pensiile privare facultative, potrivit datelor APAPR.
Deductibilitatea fiscală mai mare şi completă ar putea stimula atât interesul persoanelor, cât şi interesul companiilor de a oferi pensii facultative angajaţilor, ca parte a beneficiilor salariale. "În Vest, locul de muncă nu înseamnă doar salariu. Înseamnă beneficii şi înseamnă fondul de pensii la care angajatorul plăteşte şi o contribuţie lunară, ceea ce ţine angajaţii mai aproape de compania la care lucrează. De aceea, pensiile facultative, dacă sunt oferite de companii, sunt elemente de motivare, retenţie şi responsabilizare a personalului", spune preşedintele APAPR.
PIERDERI DE 150 DE MILIOANE EURO
Potrivit acestuia, problema principală cu care se confruntă piaţa de