Pentru unii, Infernul e pe Pământ. Infernul unei vieţi chinuite, al unei existenţe aproape ratate. Vujity Tvrtko (37 de ani), jurnalist de investigaţie maghiar, a trecut prin acest Infern, l-a văzut, l-a simţit şi a scris despre el. Munca de investigaţie a durat 11 ani şi a însemnat o serie de reportaje realizate în zone de conflict, în spaţii izolate (fie din motive politice - Coreea de Nord, fie din motive de siguranţă şi sănătate - Cernobîlul, fie din raţiuni geografice - Sahara, anumite regiuni din Pakistan), reportaje reunite sub numele "Călătorii în Infern".
Zilele trecute, Vujity Tvrtko a lansat cartea "Călătorii în Infern" (editată la Curtea Veche) în România. O carte-oglindă a unor realităţi crude şi dureroase cu care suntem contemporani, o enciclopedie a locurilor în care nimeni nu şi-ar dori să se afle şi a martirilor care, fără voia lor, suferă în tăcere. "Este o carte specială", spunea el. "Acest volum, editat doar pentru România, are ceva aparte. Şi am să vă spun şi de ce." Cartea i-a fost dedicată lui Petre Cozma în memoria fiului său, handbalistul Marian Cozma.
Tvrtko Vujity a studiat jurnalistica în Statele Unite, la Secţia de comunicare a Universităţii Miami. A lucrat la diferite publicaţii, la Radio Ungaria şi la Televiziunea Maghiară. Reportajele sale sunt adesea preluate de posturi internaţionale de televiziune. Filmul despre prizonierul de război întors acasă după 53 de ani a fost difuzat, parţial sau integral, în peste 121 de ţări.
După prezentarea filmelor sale, prin intermediul a diferite organizaţii de întrajutorare, aproape un milion de dolari au ajuns la cei sărmani. Până acum, în Ungaria i-au fost publicate nouă volume, care s-au vândut în aproape 750.000 de exemplare. "Călătorii în Infern" este primul volum tradus în limba română.
La evenimentul de lansare a cărţii sale în România (în c