Dacă mulţi bucureşteni au venit la Arcul de Triumf numai pentru paradă, câţiva tineri ardeleni şi moldoveni au încântat publicul prin entuziasmul şi bucuria lor. Au cântat, au încins o horă, au fluturat steagul României şi au spus o rugăciune. Sursa: Andreea Dogar
La finalul paradei, o voce puternică a răsunat sub Arcul de Triumf, iar curioşii s-au strâns roată în jurul celui care cânta "Treceţi batalioane române Carpaţii" sau "Cântă cucu-n Bucovina". Oamenii au început şi ei să cânte şi să bată din palme alături de cel care se recomandă simplu: "Claudiu, un român".
"Am venit de unul singur, convins că voi găsi prieteni aici", spune tânărul de 24 de ani. "Trebuie să sărbătorim, nu să comemorăm, şi să fim demni", continuă el.
Nu e descurajat de apatia pe care a întâlnit-o la participanţi: "Zace în ei dorinţa de patriotism, dar încă n-au descoperit-o. Sunt cuprinşi de problemele zilnice, dar toţi sunt cu ţara".
BUCURIE. Claudiu a cântat lângă Arcul de Triumf
"Am realizat unirea prin vestimentaţie"
Tânărul din "oraşul unirii mici, Focşani" este student în Bucureşti la Management, la ASE. E îmbrăcat într-o cămaşă din Oltenia, peste care are o vestă din Maramureş şi un brâu din Moldova: "Unirea tuturor românilor, eu am realizat-o prin vestimentaţie. Tocmai d-asta m-am îmbrăcat aşa: oamenii au nevoie de un imbold".
"Mi-am dat seama ce pierdem nevalorificând folclorul şi de atunci m-am decis să-l păstrez", îşi explică el pasiunea pentru costume populare.
"Am descoperit patriotismul şi iubirea de ţară când am fost în afara ţării. Am avut o bursă în Italia şase luni de zile. Mi-a lipsit teribil de mult ţara", îşi aminteşte Claudiu.
"Anul trecut, la Alba Iulia, am simţit mai multă bucurie"
"Suntem români în primul rând. Am venit pentru că avea