Curtea Internaţională de Justiţie a început examinarea legalităţii declarării unilaterale a independenţei Kosovo faţă de Serbia, asupra căreia este însărcinată să dea un aviz consultativ, informează AFP.
UPDATE Cea mai înaltă curte de justiţie a Naţiunilor Unite a început un proces de audieri ce va dura nouă zile în cazul declaraţiei de independenţă a Kosovo.
Serbia a cerut CIJ de la Haga să ofere o opinie de consiliere asupra legalităţii declaraţiei de independenţă a Kosovo.
Premierul sârb Vuk Jeremica declarat că speră că instanţa judecătorească va opri alte state să mai recunoască independenţa Kosovo şi va obliga Pristina să reintre în discuţii cu privire la viitorul său.
Avizul CIJ urmează să fie dat peste câteva luni. Serbia, Kosovo şi 29 de state vor participa la audieri în faţa Curţii, principalul organism judiciar al naţiunilor Unite, până la 11 decembrie.
Ne aşteptăm ca dreptul internaţional să fie respectat. Avem încredere în dreptul internaţional, a declarat pentru AFP ministrul sârb de externe, Vuk Jeremici, la sosirea la Palatul Păcii din Haga, unde urmează să se desfăşoare audierile.
La 8 octombrie 2008, Serbia a obţinut acordul Adunării generale a Naţiunilor Unite pentru a sesiza Curtea în legătură cu legalitatea proclamării independenţei Kosovo la 15 februarie 2008.
63 de ţări, printre care 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, au recunoscut independenţa Kosovo, care numără două milioane de locuitori, dintre care 90% albanezi, şi pe care Belgradul continuă să o considere una dintre provinciile sale. De la înfiinţarea sa, în 1946, CIJ, însărcinată cu rezolvarea diferendelor între state, a emis 25 de avize consultative.
Serbia nu recunoaşte succesiunea Kosovo, şi o consideră o entitate condusă de ONU în cadrul suveranităţii statului, ca Provincia Autonomă Kosovo şi Metohia, f