Serviciile IT, de asistenta juridica, contabilitate si consultanta in management, precum si cele de curatenie, secretariat sau curierat se numara printre putinele domenii unde cifrele de afaceri continua sa creasca in ciuda declinului economiei.
De cealalta parte, activitatile de inchiriere si leasing si serviciile de publicitate sau studii de piata inregistreaza scaderi de pana la 40% ale cifrelor de afaceri, avand in vedere ca acestea au fost primele domenii vizate de planurile de reducere a cheltuielilor implementate de companiile afectate de scaderea vanzarilor si lipsa accesului la finantare.
"O parte din serviciile care continua sa creasca sunt indispensabile companiilor, iar cealalta parte s-a adaptat foarte repede la noul cotext economic. Fiind vorba de firme mici care ofera astfel de servicii, procesul de adaptare este unul rapid", noteaza analistul Dragos Cabat.
In primele noua luni, firmele de IT au rulat pe partea de servicii adresate companiilor cifre de afaceri mai mari cu 36,2% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
De exemplu, firmele de IT EBS Romania si Arobs Transilvania, cu sediul in Cluj-Napoca, au anuntat in primele opt luni cresteri ale afacerilor cu 16%, respectiv 22% avand in vedere ca tot mai multe companii, in special straine, si-au externalizat proiectele de dezvoltare software si suport tehnic.
De asemenea, furnizorul de servicii IT si software Endava estimeaza pentru anul acesta o crestere cu 31% a cifrei de afaceri, pana la 4,5 mil. euro, mizand pe avansul din sectorul serviciilor adresate intreprinderilor.
Statisticile INS sunt foarte putin folosite de catre companii, care apeleaza cel mai adesea la firme private de cercetare pentru a efectua studii de piata. Datele privind piata serviciilor adresate intreprinderilor se pli