Bebeluşul vostru simte o nevoie naturală de mişcare. Încă din primele minute de viaţă, el dă cu vioiciune din mâini şi din picioare, aceste mişcări simple putând fi considerate exerciţii de gimnastică, dacă sunt repetate cu regularitate. Însă gimnastica propriu-zisă o veţi începe cu cel mic abia după ce va împlini trei luni. Până atunci, este bine să încurajaţi nevoia de mişcare a copilului, prin exerciţii care să-i urmeze mişcările naturale, însă fără a-l forţa.
Cu cât copilul se mişcă mai mult, cu atât el se dezvoltă mai bine, spune doctorul Gheorghe Burnei, medic ortoped, şeful clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului "Marie Curie" din Bucureşti. Potrivit acestuia, mişcarea este singura metodă de a întări muşchii şi articulaţiile celui mic, de a stimula circulaţia periferică şi terminaţiile nervoase, de a tonifica inima şi plămânii. Pe de altă parte, exerciţiile fizice contribuie la dezvoltarea limbajului, a spiritului de observaţie şi a atenţei. Medicul recomandă ca, încă din prima lună de viaţă, să-l obişnuiţi pe cel mic cu exerciţii uşoare, executate cu blândeţe, având în vedere că articulaţiile, ligamenele şi muşchii copilului sunt încă fragile.
Până la trei luni, exerciţiile trebuie făcute culcat pe spate. Indoiţi şi intindeţi mâinile copilului, depărtaţi-le şi apropiaţi-le, trageţi de ele şi scuturaţi-le uşor; îndoiţi-i şi întindeţi-i talpa piciorului, apropiaţi şi depărtaţi picioarele, executaţi cercuri cu ambele picioare, inspre interior şi în afară, executaţi mişcări de îndoire din genunchi şi şolduri până ce coapsele ating abdomenul. Evitaţi extensiile puternice şi răsucirile. La această vârstă, cel mai important exerciţiu este următorul: culcaţi-l pe sugar pe burtă, determinându-l astfel să se ridice în mâini, să-şi ridice capul şi să-şi încordeze spatele. Acesta are menirea de a întări musculatura gâtului ş