Fabricile comuniste din Bucuresti se dau cu greu la o parte din calea blocurilor noi. Intre 1.500 si 2.200 de hectare, adica 7-10% din suprafata Capitalei, este ocupata de fabrici care fie si-au incetat activitatea si au ramas in paragina, fie au fost achizitionate de dezvoltatori in scopuri imobiliare. Normele Uniunii Europene obliga scoaterea acestor mastodonti industriali in afara orasului, dar pana in prezent doar 20-30% din proprietarii fabricilor din interiorul Capitalei si-au anuntat intentia de relocare. „Multi nu s-au relocat pentru ca i-a prins criza. Si-au luat credite, le-au scazut comenzile, s-au trezit cu niste centre logistice gata si acum se lupta sa supravietuiasca“, a declarat pentru capital.ro Cristian Antonescu, managing partner in cadrul ImoInvest.
Ultima decizie a lui Gelin la BRD: Dobanzi mai mici la credite. BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, va anunta in cateva zile reduceri de dobanzi la creditele pentru persoane fizice, in principal la cele in lei, a declarat Patrick Gelin intr-un interviu acordat ZF la finalul mandatului sau de presedinte al bancii. "O facem pentru ca am considerat ca este normal sa o facem in actuala situatie, insa nu sunt sigur ca va exista un efect pozitiv asupra cererii de credite, care ramane foarte scazuta", spune Gelin in interviu. Pe termen mediu, dupa iesirea din criza, spune Gelin, citat de Business Standard, sistemul bancar local va intra intr-o faza de consolidare, la finele careia vor mai ramane pe piata doar cinci-sase banci universale si cateva institutii de credit de nisa.
Investitorii straini cer despagubiri cat urmatoarea transa de la UE. Cele patru litigii ale statului roman cu investitorii, aflate in judecata la Washington, ne-ar putea costa 1,16 miliarde de euro, daca statul ar pierde procesele. Suma depaseste urmatoarea transa de un miliard de euro de la UE. Pana acum, s