Studenţii sunt supăraţi pentru că nu îşi pot continua cariera -neavând un post de lucru repartizat, însă nici nu pot intra în şomaj. Alţi colegi vor străbate sute de kilometri între locul de muncă şi facultate.
Orele petrecute pe băncile facultăţii şi în sălile de laborator au fost inutile pentru 200 de studenţi timişoreni care visau să ajungă să aibă o carieră în medicină. După mai mulţi ani de studenţie, în care au trecut prin examene dificile - printre care şi rezidenţiatul, viitorii medici au aflat că sunt văzuţi de instituţiile statului drept „promovaţi nereuşiţi".
Mai precis, în urma promovării examenului, studenţilor ar fi trebuit să le fie repartizate posturi în care să îşi continue rezidenţiatul, salariul pentru orele lucrate urmând să fie de 800 de lei. Din păcate pentru ei, mare parte dintre posturi au fost blocate, astfel că mulţi dintre ei au rămas... pe lângă. Nu pot intra nici în şomaj, nu îşi pot continua stagiatura, nici măcar să facă liberă practică.
„Ni s-a spus că există locuri pentru noi toţi, dar nu sunt fonduri pentru plăţi, astfel că ele au fost blocate. Ţara are nevoie de medici, iar cei din sistem îşi bat joc de noi", a spus Andreea Mititelu, de 24 de ani, una dintre victimele crizei din sănătate.
O alternativă păguboasă
Ultimii medicii care au reuşit să prindă un post au fost nevoiţi să facă o alegere dificilă, fiind nevoiţi să plece pentru următorii patru ani din Timişoara. Astfel, un student a ales să fie rezident într-un spital din Iaşi, dar lecţiile teoretice le va face la Târgu Mureş. Alţi studenţi vor fi medici la Craiova, dar studiile le vor continua la Braşov.