Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare marţi, având ca o primă consecinţă începerea mandatului primului preşedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy, şi cel al unui "ministru" al Afacerilor Externe, Catherine Ashton, din Marea Britanie, relatează AFP. Acest text, care ar urma să îmbunătăţească funcţionarea UE şi vizibilitatea sa în lume, îi va oferi "instrumentele necesare pentru a depăşi provocările viitoare şi a răspunde solicitărilor cetăţenilo
Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare marţi, având ca o primă consecinţă începerea mandatului primului preşedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy, şi cel al unui "ministru" al Afacerilor Externe, Catherine Ashton, din Marea Britanie, relatează AFP.
Acest text, care ar urma să îmbunătăţească funcţionarea UE şi vizibilitatea sa în lume, îi va oferi "instrumentele necesare pentru a depăşi provocările viitoare şi a răspunde solicitărilor cetăţenilor", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat.
Principala noutate o constituie crearea unui post de preşedinte permanent al Consiliului European (organismul unde se reunesc şefii de stat şi de guvern), încredinţat belgianului Herman Van Rompuy pentru cel puţin doi ani şi jumătate.
Până în prezent, preşedinţia UE era transferată de la o ţară la alta, la fiecare şase luni.
Catherine Ashton, din Marea Britanie, a devenit Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe.
Ea îl înlocuieşte pe spaniolul Javier Solana, care s-a menţinut timp de zece ani în fruntea diplomaţiei europene, dar ea va dispune, în raport cu acesta, de prerogative sporite şi de un serviciu diplomatic propriu, care conţine mai multe mii de funcţionari.
Un preşedinte necunoscut şi un şef al diplomaţiei fără experienţă
Aceste două personalităţi vor trebuie încă să convingă. Puţin cunoscu