Sentimentul patriotic aproape că a dispărut în România. O spune la RFI istoricul Adrian Silvan Ionescu, cercetător ştiinţific 1 la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga". El apreciază în contextul Zilei Naţionale a României că patriotismul la români este asociat adesea cu micii şi berea gratis.
Sentimentul patriotic aproape că a dispărut în România. O spune la RFI istoricul Adrian Silvan Ionescu (audio), cercetător ştiinţific 1 la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga".
El apreciază în contextul Zilei Naţionale a României că patriotismul la români este asociat adesea cu micii şi berea gratis.
"Similipatriotismul care este fluturat atât de des de guvernanţii noştri nu face decât să transforme adevăratul sentiment într-o minciună, de care profită marea masă a populaţiei, pentru că întotdeauna este corelat un eveniment, o zi naţională, o sărbătoare de o oarecare anvergură cu distribuirea unor pachete pentru săraci, unor mese populare, în care fiecare vine cu strachina personală sau cu sacoşa, să-şi mai umple puţin din preaplinul patriei, să ducă acasă şi să împartă cu ai săi", crede Adrian Silvan Ionescu.
"Sentimentul patriotic nu poate să fie suscitat decât de un sentiment plenar al proprietăţii, iar atunci când aceasta este absolut discutabilă, când se constată că Guvernul nu are nici un fel de respect pentru proprietatea privată, aceasta este doar o literă de lege seacă, omul nu mai poate să aibă nici un fel de sentiment al apartenenţei la locul în care s-a născut şi în consecinţă să mai aibă sentimente patriotice", conchide istoricul.
Bucureştenii au asistat marţi la parada militară anuală de la Arcul de Triumf din Capitală. Peste o mie de soldaţi şi tehnică militară au participat la acest eveniment.
Spectatorii au putut vedea soldaţi în uniforme de campanie din timpul primului Război Mondial, precum şi vânători de munte sau paraşuti