Dubaiul, emiratul al carui Produs Intern Brut de 84 de miliarde de dolari este generat in proportie de 95% de turismul de lux si de sectorul de real estate, este creatia unui singur om.
Orasul-stat care nu de mult parea imun la criza financiara este acum victima unei crize a datoriilor dupa ce creatorul sau, seicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a esuat in incercarea sa de a aplica regulile guvernantei deschise.
Dezvoltarea rapida a orasului-stat are in spate eforturile intreprinse de primul-ministru si vice-presedintele Emiratelor Arabe Unite care este totodata si emir al Dubaiului, seicul Mohammed. In cartea sa "Viziunea mea" el afirma ca succesul Dubaiului poate fi copiat si de alte state arabe, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Modelul, intotdeauna controversat in randul arabilor din Golf pentru ca implica ridicarea unor orase stralucitoare in plin desert, cu o viteza uluitoare, prin importul de rezidenti, finante si forta de munca, isi prezinta acum slabiciunile.
Saptamana trecuta Dubaiul a anuntat ca doreste sa amane plata unei parti a datoriilor acumulate de companiile de stat in valoare totala de 80 mld. dolari. Aceasta veste a provocat un val de deprecieri ale burselor din intreaga lume joi, dar care au fost recuperate in mare parte in ziua urmatoare.
Seicul care a schimbat la fata Dubaiul
"Ce urmeaza acum pentru familia aflata la conducere in Dubai?", se intreba istoricul britanic Christopher Davidson.
"Din cauza problemelor financiare, conducatorul emiratului a pierdut din influenta pe care o avea, iar printul, fiul sau, a pierdut credibilitate dupa ce a mintit la Forumul Economic Mondial. Ce le mai ramane acum de facut?"
Vineri, seicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, intr-un moment in care lumea intreaga era cu ochii atintiti asupra micului emirat, isi primea musafirii care doreau sa il felicite cu ocazi