Bancile cu actionari din Grecia, Austria si Olanda concentrau in septembrie 52% din capitalul din sistemul bancar local, respectiv cu un punct mai putin decat in urma cu doi ani.
Investitorii olandezi s-au mentinut in ultimii doi ani pe pozitia a treia in functie de capitalul detinut, insa ponderea in totalul capitalului din sistem a coborat de la 9% la 7,5%. Cel mai mare jucator pe plan local cu sediul in Olanda este ING.
Grecii au ajuns sa depaseasca austriecii din punctul de vedere al capitalurilor detinute, desi filialele lor au active mai mici.
In ultimul an bancile straine au adus aproape 325 de milioane de euro la capitalul social al subsidiarelor locale, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Cele mai mari investitii au fost facute de grupurile financiare elene, care au adus 200 de milioane de euro la capital. Bancpost (detinuta de Eurobank) si Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece) au beneficiat de aceste fonduri. Fata de septembrie 2007, ponderea din capital detinuta de investitorii greci a crescut cu aproape cinci puncte procentuale.
Grupul Credit Europe, cu sediul in Olanda, controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, a adus aproape 100 mil. euro la capitalul filialei locale in toamna trecuta. Tot din Olanda au mai venit in primavara opt milioane de euro, pentru GE Garanti Bank, o noua banca, aflata in proces de autorizare la BNR.
Pe locul patru in topul in functie de capitaluri apare Ungaria, desi filialele locale ale bancilor maghiare OTP si MKB sunt jucatori de talie mica din punctul de vedere al activelor detinute.
Portugalia, reprezentata in sistemul bancar doar prin Millennium Bank, un jucator inca de talie mica, ajunge pe locul sapte in functie de ponderea in totalul capitalurilor din sistem.
Investitorii italieni au coborat pe locul sase in top, desi Banca CR Firenze (un jucator de tal