Ucenic al celebrului cafegiu armean din Bucureştii vechi, Avedis Carabelaian, şi autor al cărţii „Confesiunile unui cafegiu“, Gheorghe Florescu a continuat să prepare cafeaua „Avedis“ chiar şi în cele mai severe perioade ale „comerţului socialist“, în pofida sistemului şi în virtutea lui.
Ieri . Descoperisem, cu câţiva ani în urmă, prăvălia Leonard Caffè de pe strada Avrig. La un moment dat, magazinul şi cafeneaua aferentă au dispărut. De curând, i-am redescoperit în afara oraşului, undeva la capătul comunei Bragadiru.
Am fost întâmpinat cu aceeaşi solicitudine de pe vremuri. Gazda ţine să-mi prezinte o nouă „specialitate": într-un ambalaj nostalgic, optzecist, din hârtie pământie - cafeaua Avedis! Îl întreb, impresionat, dacă are vreo legătură cu povestea dlui Gheorghe Florescu.
„Păi dl Florescu e proprietarul întregii afaceri!", mi se spune. Am trăit bucuria arheologului care regăseşte un vestigiu cunoscut numai din cărţi, in situ. La plecare, sunt avertizat că pe piaţă ar exista un impostor, imitator al mărcii Leonard Caffè, cu care firma se judecă de ceva vreme.
Azi. Târgul de carte Gaudeamus. Zăresc, la măsuţa de autografe a standului Humanitas, o figură aparte, alături de un teanc de cărţi cu coperte binecunoscute. Era Gheorghe Florescu şi cartea sa, „Confesiunile unui cafegiu". Se simte privit şi îmi recomandă
deîndată să-i cumpăr cartea.
Îi mărturisesc că deja o am, că am citit-o pe nerăsuflate şi că, mai mult, îi frecventez prăvălia, de unde cumpăr cafeaua Avedis. Se schimbă la faţă. Îmi spune că Leonard Caffè sunt nişte escroci care s-au folosit de povestea lui, furându-i numele şi marca Avedis. Era în plin proces cu ei.
Pe undeva, m-am bucurat: cafeaua Avedis pe care o cumpărasem de la plagiatori nu avea nici un gust. Era fadă şi prăjită cu multă vreme în urmă. Şi, mă gândeam deja cu tristeţe, dacă nici cafeaua dlui