E vremea postului. O bună ocazie pentru regimul detox, recomandat la orice vârstă pentru multiplele lui avantaje: eliminarea toxinelor, protejarea sănătăţii, refacerea tonusului general. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm hrană vie, cât mai puţin procesată şi cât mai puţin preparată termic. Adică, alimente crude sau cel mult preparate în abur. La masă, poftă bună la alimente albe: lactate, peşte, varză, orez, usturoi, ceapă, fasole.
Detox este regimul momentului. Argumentul principal: eliminarea toxinelor prin selectarea alimentelor sănătoase repartizate echilibrat la mesele principale.
Aparent, denumirea de regim detox (detoxificare) este curios, chiar uşor agresiv. Ceea ce nu este departe de adevăr, mai ales în mediul urban, unde la ora actuală, alimentaţia astâmpără foamea, dar nu protejează sănătatea. Dar acumularea de toxine în organism prin intermediul alimentaţiei, chiar într-o măsură mai redusă, este valabilă şi în mediul rural. Pentru că, totuşi, chimia a pus stăpânire pe hrana noastră. Şi dacă mai adăugăm poluanţii existenţi în aer, chimia din medicamentele administrate în mod curent, atunci probabil bănuim cât de cenuşie este imaginea pe dinăuntru a corpului nostru. De fapt, de aici începe regimul detox: de la conştientizarea că toxinele ne invadează, ne stăpânesc. Dar niciodată nu e prea târziu să scăpăm de ele. Un nutriţionist spunea poetic că un asemenea regim în sezonul rece ne face, printre altele, să aducem mai repede primăvara în viaţa noastră.
Tirania chimiei
Corpul are propriul sistem de detoxificare, dar este posibil ca organe care formează acest mecanism cum sunt rinichii, intestinele sau splina "să obosească", atunci când sunt foarte solicitate. Atunci le putem ajuta printr-un regim detox, printr-o alimentaţie echilibrată, sănătoasă, care ajută organismul să elimine toxinele. Acest nou echilibru