Administratorii magazinelor second-hand spun că, de când a început criza, le trec pragul şi bugetarii cu funcţii înalte.
Afectaţi de reducerile salariale, botoşănenii s-au reorientat spre a-şi face cumpărăturile de la second-hand-uri sau chinezării. Aşa se explică şi faptul că multe dintre magazinele de haine din oraş s-au închis sau sunt în pragul falimentului. În schimb, la second-hand-uri vânzările sunt în continuă creştere. Dacă până acum doar cei cu venituri mici intrau în astfel de magazine, de câteva luni clientela s-a diversificat.
Hainele la bucată se vând mai bine
Patronii de magazine second-hand susţin că printre clienţii fideli se numără acum oameni importanţi ai oraşului. „De vreo câteva luni ne intră în magazine o nouă categorie de clienţi. Sunt magistraţi, medici, şefi de prin instituţiile publice sau chiar vedete locale, care până acum se jenau să ne calce pragul. Îşi fac cumpărăturile de la second nu neapărat că marfa este mai ieftină. Aici pot găsi haine de firmă, foarte puţin uzate“, a declarat Maria Luca, administratorul celui mai vechi magazin second-hand din Botoşani. Suprinzător, cele mai căutate produse sunt cele care se vând la bucată şi nu la kilogram, aşa cum s-ar crede.
Botoşănenii au devenit cu timpul mai pretenţioşi şi, chiar dacă se îmbracă de la second-hand-uri, vor ca hainele pe care le cumpără să arate ca noi. Sunt căutate mai ales produsele de firmă importate din Anglia, Franţa şi Germania. Spre exemplu, o pereche de blugi Lee costă maxim 30 de lei, un tricou cu mâneci lungi până în 20 de lei, iar o geacă groasă Adidas o poţi lua cu maxim 50 de lei. Hainele care se vând la kilogram cu 30 de lei sunt mai uzate şi sunt cumpărate de obicei de persoanele de la ţară sau de pensionari. „Vă rog să nu-mi faceţi poză. Nu este nicio ruşine să cumperi de aici, dar nu vreu să mă vadă colegii de la servic