La o zi de la anunţul liderului american Barack Obama de a spori efectivele detaşate în teatrele de operaţiuni cu încă 30.000 de soldaţi, au apărut şi primele reacţii din partea aliaţilor. Printre statele care au anunţat timid că vor trimite trupe suplimenatre se numără Italia, Polonia, Spania, Franţa şi Marea Britanie.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat statele membre că dacă decid să nu sprijine decizia administraţiei de la Washington, SUA ar putea renunţa la aboradarea "multilaterală", anunţă AFP.
"Americanii au optat pentru o abordare multilaterală şi cred că Statele Unite încep să se îndoiască de această abordare dacă ceilalţi aliaţi nu îşi asumă partea lor de responsabilitate în acest conflict. Echilibrul NATO este în joc, este important ca operaţiunea din Afganistan să nu fie percepută ca o operaţiune americană pur şi simplu", a declarat Rasmussen.
"Fac apel deci la toţi aliţii să îşi sporească contribuţia în Afganistan. Preşedintele (Barack) Obama a anunţat o suplimentare semnificativă a numărului de militari în Afganistan, în această situaţie este crucial ca şi ceilalţi aliaţi să procedeze la fel", a declarat acesta în cadrul unei dezbateri la Bruxelles.
Un apel către sprijinirea iniţiativei americane a lansat şi premierul britanic Gordon Brown. "Îi chem pe toţi aliaţii noştri să se unească în spatele strategiei preşedintelui Obama. Marea Britanie va continua să îşi joace complet rolul, convingând celelalte ţări să ofere trupe pentru campania din Afganistan", a declarat Brown, citat într-un comunicat al serviciilor sale.
UE sprijină SUA şi trimite trupe
Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a anunţat că "UE este pregătită să lucreze în strânsă colaborare cu Statele Unite şi alte părţi din comunitatea internaţională, pentru a depăşi provocările din Afganistan".