Cunoscut drept unul dintre cei mai stricţi antrenori de karate, reşiţeanul face tot posibilul pentru ca elevii lui să obţină cele mai bune rezultate.
Zoli are şase dani şi este maestru shihan în artele marţiale. La început, reşiţeanul antrena 60 de elevi, iar acum, aproape 200 de tineri învaţă karate sub îndrumarea lui. Rezultatele bune nu s-au lăsat aşteptate, iar elevii lui Zoli au câştigat diplome şi medalii la o mulţime de competiţii naţionale şi internaţionale. În urmă cu 30 de ani, când a intrat pentru prima dată într-o sală de antrenamente, Zoli a fost fascinat de karate.
„În anul 1979 am intrat pentru prima dată în contact cu această artă. Am fost impresionat de graţia mişcărilor şi de disciplina care se impune în stilul de viaţă, dar şi în sala de antrenament“, povesteşte Zoli Lipan. Din acele clipe, karate-ul a însemnat pentru Zoli un nou mod de viaţă. „Îmi aduc aminte că în 1982 a fost interzisă practicarea acestui gen de sport. Pentru a persevera, eram nevoiţi să ne antrenăm prin locuri ascunse. Pentru că se cerea un loc de antrenament, am amenajat în pădurile din apropierea Reşiţei, o poiană unde ne întâlneam destul de des“, îşi aduce aminte Zoli.
Sute de copii antrenaţi
Imediat după Revoluţia din 1989, a luat fiinţă Federaţia Română de Karate din România, iar la nivelul Reşiţei, primii copii care au intrat în sala de antrenament au fost îndrumaţi de Zoli, în incinta Casei de Cultură din municipiu. „Foarte mulţi copii au trecut prin mâna mea. Cei mai mulţi au renunţat datorită durităţii acestui sport. Este dificil să rezişti. Stăpânirea de sine este greu de controlat, iar atunci când nu înveţi să reacţionezi corect în situaţii extreme, se ajunge la tragedii“, povesteşte Zoli Lipan.
Impunător din fire, Zoli a învăţat că este foarte important să-ţi formezi eul după anumite standa