"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos comisar pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nicio indoiala."
Sunt cuvintele prin care presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si-a justificat decizia de a acorda unui roman portofoliul agriculturii.
Daca ne amintim de minunea reusita in tara de Dacian Ciolos care a evitat in extremis si in minimum de timp activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, cuvintele presedintelui CE sunt, inca o data, confirmate.
De partea cealalta, reprosurile nu sunt nici ele lipsite de temei: a fost ales un candidat dintr-o tara cu mari probleme in privinta agriculturii si mai ales in privinta absorbtiei fondurilor europene. Romania nu a accesat decat 9% din banii pusi la dispozitie in perioada 2007-2013. E, intr-adevar, greu de inteles pentru multi straini cum e posibil ca o tara cu specialisti foarte buni sa mearga atat de prost. Se poate!
Dacian Ciolos nu a prea avut timp sa faca treaba in agricultura romaneasca. A fost instalat in fruntea ministerului abia dupa ce pacientul ajunsese in coma, adus in aceasta stare de doua minti luminate de politruci: Decebal Traian Remes si Dan Motreanu. Si a facut treaba, atat cat a putut face in scurtul sau mandat. Problemele agriculturii romanesti sunt insa mult prea gave pentru a fi rezolvate atat de repede si de catre un tehnocrat fara cine stie ce sustinere politica.
Aceste probleme tin in primul rand de structura proprietatii, de absorbtia galopanta a fondurilor europene si de nivelul de specializare al celor care lucreaza pamantul. Proprietatea romaneasca este mult prea faramitata asa ca nu poate fi exploatata in mod eficient, forta de munca este foarte slab calificata, iar fonduril