Tot mai multe firme vor cere amânarea la plată a datoriilor bugetare odată cu relaxarea criteriilor de acordare. Până acum, doar 397 de companii au optat pentru această soluţie. Condiţiile pentru amânarea la plată a datoriilor au fost modificate în favoarea firmelor: dobânda scade la jumătate, iar garanţiile vor trebui să reprezinte cel mult 40% din suma cerută. Prevederile apar în proiectul de lege prin care este aprobată de către Parlament Ordonanţa de Urgenţă a Guvernul
Tot mai multe firme vor cere amânarea la plată a datoriilor bugetare odată cu relaxarea criteriilor de acordare. Până acum, doar 397 de companii au optat pentru această soluţie.
Condiţiile pentru amânarea la plată a datoriilor au fost modificate în favoarea firmelor: dobânda scade la jumătate, iar garanţiile vor trebui să reprezinte cel mult 40% din suma cerută. Prevederile apar în proiectul de lege prin care este aprobată de către Parlament Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009. În varianta Executivului, firmele puteau apela la facilitatea de amânare la plată numai dacă puteau aduce garanţii de 100% pentru sumă, iar dobânda era de 36,5% pe an, cu mult peste cea a băncilor comerciale, care oscilează între 12% şi 14%.
Din această cauză, efectele acestei măsuri anticriză, după cum anticipau specialiştii din domeniul fiscal şi oamenii de afaceri, au fost extrem de reduse. Din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) reiese că 0,05% din firmele înregistrate ca plătitoare de impozite au solicitat amânarea la plată. Suma lăsată la dispoziţia companiilor, în acest mod, a fost de numai 250 milioane de lei.
„Criteriile de acordare a amânării la plată sunt mai puţin restrictive. Preconizez că vor fi companii care, pentru că nu pot avea acces la finanţare la nişte costuri mai mici pentru a-şi putea achita datoriile, vor recurge la măsura de amânare la plată,