"Buricul pământului", considerat a fi la Ierusalim, s-a mutat pentru câteva ore într-un punct din Marea Mediterană: în prima sâmbătă din decembrie, la bordul motonavei "Maxim Gorki" acostată în rada portului Valetta, lângă coastele Insulei Malta, liderul sovietic Mihail Gorbaciov discuta cu George Bush, preşedintele Statelor Unite. Aşteptând veştile, lumea întreagă se întreba ce se petrece în spatele uşilor închise, făcea presupuneri şi specula. Oficial, Bucureştiul părea aidoma unui orăşel de provincie unde, proverbial, nu răzbate nici un strop din tumultul metropolei. Pe la noi, important părea să fie anunţul măririi burselor pentru studenţi şi elevi cu zece procente, făcut la şedinţa Comitetului Politic Executiv din ziua precedentă.
ŞCOLARII, DEVORATORI DE SCÎNTEIA
Mărirea burselor e dovada elocventă a superiorităţii socialismului şi semnul puterii economice, s-a citit printre rândurile ziarelor. "Ieri dimineaţa, în amfiteatre, în săli de clasă, pe culoare, în toate unităţile şcolare - medii şi superioare - ziarele treceau din mână-n mână.
Se citea şi se comenta, cu aprindere, comunicatul şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua precedentă şi, mai cu seamă, paragraful privitor la majorarea cu 10 la sută a tuturor burselor ce se acordă studenţilor şi elevilor, inclusiv celor din şcolile profesionale. (...) Elevi, studenţi, cadre didactice se arătau impresionaţi de amploarea acestor măsuri, de această mărturie a politicii înalt umaniste a partidului nostru, măsuri ce oglindesc vitalitatea muncii şi realizările poporului, încrederea lui nestrămutată în viitor, în cauza construirii socialismului în ţara noastră."
RECUNOŞTINŢA STUDENŢILOR
"Mila Măriei Sale" n-a rămas nerăsplătită. Dinspre miluiţi, recunoştinţa a curs valuri-valuri. Ca şi cerneala tipografică pentru tipărirea zecilor de "