În intervalul 16 – 22 noiembrie 2009, Garda Financiară a desfăşurat 3.492 acţiuni de control operativ şi inopinat, în urma cărora au fost încheiate 3.168 de acte de control. Fondurile suplimentare atrase la bugetul de stat se ridică la 4.299.106 lei, din care ANAF a reuşit să încaseze doar puţin peste jumătate, adică 2.337.942 lei. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Amenzile au fost aplicate firmelor care nu au respectat legislaţia în domeniul fiscal şi comercial. Inspectorii trimis 76 dosare către organelor de urmărire penală, pentru un prejudiciu în sumă totală de 4.930.251 lei.
De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 679.673 lei. De exemplu, 15 autoturisme second hand au fost ridicate din vama Vârşand. Acestea fuseseră cumpărate pe numele unor buzoieni, iar inspectorii au conscluzionat că urmează să fie revândute pe teritoriul României, în situaţia în care nici unul din cei doi cumpărători nu deţinea calitatea legală necesară pentru a efectua operaţiuni de comerţ pe teritoriul naţional. În plus, buzoienii s-au ales şi cu amenzi de 1.500 lei fiecare.
Totodată, inspectorii au confiscat 14,5 tone de ardei gras, deoarece din actele care însoţeau transportul a reieşit că furnizorul mărfii era o firmă germană, iar la beneficiar era înscrisă o firmă românească, cu aceeaşi denumire. În urma verificărilor, s-a constatat că în România nu este înregistrată nici o societate comercială cu acea denumire.
Contrabanda dăunează economiei
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, declara recent pentru evz.ro că “România pierde camioane întregi de carne, de grâu, de produse alimentare provenite din comerţul intracomunitar şi nimeni nu vede”. Practic, unii importatori nu declară marfa adusă în ţară.
Pe lângă concurenţa făcută de jucătorii de pe piaţa neagră, firmele mici şi medii se confruntă şi cu efectele n