Treaba merge bine pentru că volumul de confiscări de la firmele cu probleme a rămas constant
Firmele certate cu legea se trezesc cu bunurile confiscate de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Vrancea.
Marfa se vinde apoi la preţuri minime, în regim de consignaţie.
Valoarea bunurilor confiscate în acest an se ridică la peste cinci miliarde lei vechi, însă mai este marfă din belşug.
Toţi banii încasaţi se duc la bugetul de stat.
"De regulă, marfa confiscată de a firme este evaluată la preţuri mai mici decât cel practicat pe piaţă, pentru a fi vândută într-un timp cât mai scurt", ne-a spus Radu Cristea, inspector finanţist.
Evaluarea bunurilor este realizată de o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorului, Poliţiei sau a Direcţiei Vămilor, Oficiul Concurenţei şi a DGFP. La magazinul de la Finanţe găseşti o gamă diversificată de produse. Preţurile sunt modice. De la 15 lei o pereche de pantofi, şosete la 1 leu, lenjerie de pat doar 20 de lei sau pijamale pentru copii la doar 7,70 lei.
„Marea majoritate sunt bunuri fără acte de provenienţă. Găseşti la magazine de la alcool şi până la capace de WC", a mai spus Teodora Goea, vânzătoare la consignaţia de la Finanţe.
Au vândut garsoniere, apartamente şi maşini
Din aceeaşi categorie a bunurilor intrate în posesia statului şi apoi valorificate prin direcţiile judeţene de finanţe fac parte şi imobilele sau terenurile în cazul cărora, după decesul proprietarilor, nu există moştenitori.
„Am vândut în urmă cu două luni un apartament cu 801 milioane vechi şi o garsonieră cu 400 de milioane vechi. S-au achitat datoriile pe care proprietarii le aveau a utilităţi, iar restul banilor s-au dus la bugetul de stat. Am avut şi o maşină abandonată de proprietar.
Maşina era adusă din Italia, da